ΙΣΤΟΡΙΚΑ: “ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ”

χ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΡΑΠΤΗ

Ψ
χ

Λίγα χρόνια πριν, ήρθε εντελώς συμπτωματικά στα χέρια μου το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα…
η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να πάρω την απόφαση να το διαβάσω γιατί θεώρησα, μέγα λάθος!, ότι είναι ένα παραμύθι και εγώ πολύ μεγάλη πια για παραμύθια, έτσι έμεινε κλειστό και με περίμενε υπομονετικά αρκετό καιρό πάνω στο κομοδίνο μου. Όταν οι αυπνίες μου γιγαντώθηκαν και πεισματικά επέβαλαν την παρουσία τους πήρα στα χέρια μου αυτό το αριστούργημα και δεν το σταμάτησα ώσπου να κλείσω το οπισθόφυλλο. Τότε και μόνο τότε κατάλαβα την απονενοημένη κίνηση της Πηνελόπης Δέλτα, να κάνει πράξη την απόφαση που είχε ήδη πάρει, να αποπειραθεί να φύγει από τη ζωή με το άκουσμα της είδησης της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941. Η απόλυτη αγάπη για την πατρίδα, ο παραμερισμός των ατομικών αναγκών για το καλό της, η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια, χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης κατά την άποψη της Π. Δέλτα, ξεχειλίζουν μεσα από την ανάγνωση του παραμυθιού και την χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

χ.png

Η Π. δέλτα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1874, τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη, είχε δύο μεγαλύτερα αδέρφια την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, για τον οποίο θα γράψει και το μυθιστόρημα «Τρελαντώνης» το 1932 εξιστορώντας τις καλοκαιρινές περιπέτειες όλων των παιδιών της οικογένειας στο σπίτι μιας θείας στον Πειραιά. Μετά την Πηνελόπη, το τέταρτο παιδί, ο Κωνσταντίνος, θα πεθάνει σε ηλικία δυο ετών, θα ακολουθήσει ο Αλέξανδρος και η Αργίνη. Το 1882 θα εγκατασταθούν οικογενειακώς στην Αθήνα. Το 1895 η Π. δέλτα θα παντρευτεί τον πλούσιο Φαναριώτη βαμβακέμπορο Στέφανο Δέλτα και μαζί του θα αποκτήσει τρεις κόρες τη Σοφία, τη Βιργι νία και την Αλεξάνδρα. Αν και ο γάμος της στηρίχθηκε σε καθαρά οικονομικά συμφέροντα, παρόλα αυτά ο δέλτα καθόρισε την εξέλιξή της πνευματικά με το να την φέρει σε επαφή με πολύ σπουδαίους δημοτικιστές της εποχής. Το 1905 επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια οικογενειακώς όπου γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του ΄Ιωνα Δραγούμη, υποπρόξενου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια. Από τη μια μεριά ο μεγάλος έρωτας από την άλλη η δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στον άνδρα της και τα παιδιά της την οδήγησαν να κάνει δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας. Στο τέλος ομολογεί τον έρωτά της στο σύζυγό της με την κρυφή ελπίδα να την αφήσει ελεύθερη. Στον συναινετικό τους χωρισμό αντιτάχθηκε η πατρική της οικογένεια. Ο Ίων δραγούμης τελικά, συνδέθηκε λίγα χρόνια αργότερα με τη Μαρίκα Κοτοπούλη και ο δεσμός τους έληξε άδοξα, η Πηνελόπη δέλτα θα ντύθει στα μαύρα ως το τέλος της ζωής της. Στα 1920 ο Ίων δραγούμης δολοφονήθηκε από Βενιζελικούς και εκείνη 5 χρόνια αργότερα θα παραλύσει και θα καθηλωθεί σε μια καρέκλα ως το θάνατό της.

Η Πηνελόπη Δέλτα καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φυσιογνωμίες της ελληνικής πεζογραφίας.
Το 1909 εκδίδεται το πρώτο της μυθιστόρημα «Για την Πατρίδα» που τοποθετείται χρονολογικά κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ την ίδια χρονιά νωρίτερα είχε δημοσιεύσει το πρώτο της διήγημα στον «Λαό» της Πόλης, την ίδια χρονιά επίσης δημοσιεύει «Η καρδιά της βασιλοπούλας», ακολουθεί το μυθιστόρημα «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», το 1910 το «Παραμύθι χωρίς όνομα» επηρεασμένο από το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή, το 1925 «Η ζωή του Χριστού», το 1929 ξεκινά τη συγγραφή μιας τριλογίας με τον τίτλο «Ρωμιοπούλες» που θα τελειώσει το 1939, το 1932 «Πρώτες ενθυμήσεις», το 1935 «Ο μάγκας», «Τα μυστικά του Βάλτου» το 1937 που αναφέρεται στον Μακεδονικό αγώνα.
Στο μεταξύ η Ελλάδα στροβιλίζεται στη δίνη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Στις 6 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα, στις 10 Απριλίου πήραν τη Θεσσαλονίκη, η γερμανική προέλαση συνεχίζεται, στις 25 Απριλίου 1941 η Π. δέλτα γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο «Αύριο ίσως μπουν στην Αθήνα οι Γερμανοί, τηλεφώνησε ο αδερφός μου πως είναι ασφαλέστερο να κατεβούμε σπίτι του, γιατί είναι άγνωστο από πού θα έρθουν οι Γερμανοί, αποκρίθηκα ότι θα μείνουμε σπίτι μας, είναι ώρα τώρα να μιλάμε για ασφάλεια την ώρα που η Αθήνα θα έπρεπε να γίνει ολοκαύτωμα και να καταπιεί χιλιάδες Γερμανούς κάτω από τα ερείπιά της; Τι δύναμη που σου δίνει η γνώση πως έχεις λίγο θάνατο φυλαγμένο στην τσέπη.»
Στις 27 Απριλίου 1941 Κυριακή πρωί μπαίνουν στην Αθήνα, στις 7:45 περνούν απ΄το Μπογιάτι, σημερινό Άγ. Στέφανο και στις 8:00 έφτασαν στην Κηφισιά. Στις 10:00 το πρωί η Πηνελόπη Δέλτα ζήτησε από τη νοσοκόμα της ένα ποτήρι νερό και δηλητηριάζεται. Ήταν τότε 67 ετών. Στην τελευταία της εντολή έγραψε:
«Παιδιά μου, ούτε παπά θέλω, ούτε κηδεία, παρά χώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια, σας φιλώ όλους με αγάπη, φροντίστε τον πατέρα σας, σας φιλώ σφιχτά.»
Πηνελόπη Δέλτα

4 ημέρες αργότερα στις 2 Μαίου του 1941 ξεψύχησε, επάνω στον τάφο της χαράχτηκε μόνο η λέξη «ΣΙΩΠΗ».

Σελ. 58 – 61

www.bonusmallmag.gr/048
www.bonusmallmag.com/048

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s