ΜΥΚΟΝΟΣ

screen-shot-2015-03-03-at-11-58-46-cf80-cebc

από το Magaz!ne

 

Η δική μας Μύκονος μυρίζει ακόμα ασβέστη και βασιλικό! Πέτρα και φως! Κρύο νερό που πίνεις απ’ τον κουβά του πηγαδιού. Γλυκό του κουταλιού από τα εκατοντάφυλλα τριαντάφυλλα της γιαγιάς. Μόστρα παξιμάδι με κοπανιστή και ντοματούλα ροζ από την Άνω Μερά. Τα πιο γλυκά σύκα και τα πιο νόστιμα φραγκόσυκα. Ο αργαλειός της θείας στο απαγορευμένο δωμάτιο. Τα παρατσούκλια μας! Η βορεινή παραθύρα. Γαϊδουρο-καβαλαρίες! Το χτυπητό αυγό και οι τηγανιτές πατάτες της γιαγιάς. Ο λαφίτης, αγαπημένο κατοικίδιο. Οι σαύρες που χώνονται στην ξερολιθιά. Τα χοιροσφάγια. Οι ανοιχτές αγκαλιές κάποιων αγαπημένων. Τα δακρυσμένα μάτια. Το ροζ κρασί του θείου στον Κούνουπα. Τα ξυνοτυράκια που είναι φυλαγμένα σε κάθε σπίτι. Μπάνιο στην Κάπαρη και στη Λιά. Ξημέρωμα στην πεζούλα του Μουσείου. Ηλιοβασίλεμα στην Αλευκάντρα. Τα καλύτερά μας χρόνια στη Μύκονο που την περπατήσαμε ξυπόλητοι!

Μύκονος, αυτό το τόσο παρεξηγημένο υπέροχο νησί μας!
Η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αυτό το σύγχρονο σημείο εναπόθεσης χρημάτων στο «χρηματοκιβώτιο του τουρισμού», αλλά και σφετηρία διασκέδασης από τη στιγμή που θα σκεφτείς …θα πάω στη Μύκονο. Ναι, πραγματικά είναι ν’απορείς πως σε τόσα λίγα τετραγωνικά μέτρα μπορούν να συνυπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες τόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Η Μύκονος, είναι χωρίς αυτό να είναι υπερβολή το Μονακό ή οι Κάννες της Ελλάδας.
Πουθενά αλλού στη χώρα μας, δε γίνεται τέτοια παρέλαση και αγωνιώδης προσπάθεια εμφάνισης έστω και για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στο φακό κάποιας κάμερας με την ελπίδα ότι κάτι θα γράψουν ή τουλάχιστον κάτι θα πουν και για σένα.
Πουθενά αλλού στη χώρα μας, δεν υπάρχει τέτοιο σκηνικό με τόσους κομπάρσους που να θέλουν να κλέψουν τη δόξα από τους πρωταγωνιστές.
IMG_7496.JPGΚαι όμως, δεν είναι αυτή η Μύκονος.
Αν ρωτήσετε ακόμη και κάποια παιδιά που όχι μόνο ζουν αλλά και καλοζούν στη Μύκονο από τα χρήματα του τουρισμού, δε γνωρίζουν τίποτα για το νησί παρά μόνο ότι έχει πεντάστερα ξενοδοχεία, ακριβά κότερα, μοντέλα, σαμπάνιες.
Δε θα σας πουν ότι είναι ένα νησί με ιστορία από τα βάθη των αιώνων που σήμερα σκιάζεται από τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες, τα bar και τις κλειστές παραλίες, όπως παραπονούνται πολλοί κάτοικοι του νησιού. Βέβαια υπάρχουν και εκείνα που δουλεύουν όπως δούλευαν οι παλιοί Μυκονιάτες, 20 ώρες το 24ωρο!
Ας γυρίσουμε όμως στις πρώτες σελίδες της ιστορίας του νησιού σε μια προσπάθεια να μάθουμε λίγο από το παρελθόν της πριν να φτάσουμε στο σημερινό σημαντικό της ρόλο στον τουρισμό.
IMG_8072.JPGΚατά τη μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον ήρωα Μύκονο, γιο του Αινίου και της Ρυούς.
Αρχικά, αποικήθηκε από τους Αιγυπτίους στη συνέχεια από τους Ικάριους, τους Φοίνικες, τους Μινωίτες και στη συνέχεια από τους Ίωνες.
Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι στη Μύκονο ο Ηρακλής σκότωσε τους γίγαντες.
Υπάρχει και μια παροιμιώδης φράση που χαρακτηρίζει τη Μύκονο από εκείνα τα χρόνια «Πανθ’ υπό μίαν Μύκονον» που αναφέρεται σε πολλά ανόμοια πράγματα που βρίσκονται σε μια κατηγορία.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει τη Μύκονο σαν ορμητήριο του Πέρση Δάτιδος το 490 π.Χ. Οι Μυκόνιοι ανήκαν στη Δήλια συμμαχία και κατέβαλλαν στους ΑΘηναίους συμμαχικό φόρο ενός ταλάντου. Λατρεύαν τις θεότητες του Δωδεκάθεου και ιδιαίτερα το Διόνυσο και τη μητέρα του Σέμελη, αλλά και τη Δήμητρα και τον Ποσειδώνα.
Προς τιμή τους, τελούσαν πανηγυρικές γιορτές με θυσίες κάπρων, αρνιών και κριαριών.
Τα αρχαία νομίσματά τους είχαν το Διόνυσο ολόσωμο με την κεφαλή του ή την κεφαλή του Ποσειδώνα. Κατά τη εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στη Βυζαντινή περίοδο ανήκαν στο «Θέμα του Αιγαίου Πελάγους». Δηλαδή, ανήκε στην επαρχία που δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα. Το 1204 επί Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κυριαρχία της Βενετικής οικογενείας του Αντρέα Γκίζη που κατείχε το νησί μέχρι το 1930.
Στην Τουρκοκρατία υπέστη δεινά και μάλιστα και από επιτροπή χριστιανών υπό τον μπέη της Κω. Μετά το 1669, δόθηκε ως ένδειξη τιμής στους μεγάλους διερμηνείς της Πύλης. Μεταξύ των πιο γνωστών τιμαριούχων της Μυκόνου ήταν οι Παναγιωτάκης Νικούσιος και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.
Στα Ορλωφικά, κατελήφθη από τους Ρώσους και στον αγώνα της επάναστασης, η Μύκονος πρωτοστάτησε με την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους.
Φτάνοντας στο 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στο νησί έφτασαν πολλοί πρόσφυγες και εμπλούτισαν την κοινωνία και τον πολιτισμό του νησιού με νέα στοιχεία όπως ήταν η ύφανση κάνοντας το νησί κέντρο υφαντικής.
Η Μύκονος έχει και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι ο περίφημος εντυπωσιακός Μυκηναϊκός θολωτός τάφος με διάμετρο 5,8 μέτρα που βρέθηκε στην περιοχή Αγγελικά. Όλα τα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν όπως είναι πήλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι και άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
IMG_7369.JPGΣτα Διβούνια στο ομώνυμο ακρωτήριο βρέθηκε μεγάλος αριθμός από οικιστικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνουν και έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Στην περιοχή της Φτελιάς κατά την ανασκαφή του 1995 και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, βρέθηκαν απομεινάρια μεγάλου προϊστορικού οικισμού έκτασης 7-8 στρεμμάτων με κατοίκηση από το 5100-4500 πΧ.
Βρέθηκαν κεραμικά, αγγεία σε μεγάλη ποικιλία σε σχήματα καθώς και αιχμές για βέλη και δόρατα άριστης κατασκευής και ποιότητας. Ίδια αντικείμενα για βέλη και δόρατα βρέθηκαν και στη θέση Μαύρη Σπηλιά που είναι κοντά στη Φτελιά.
Αυτό σα γεγονός φανερώνει ότι οι τότε κάτοικοι είχαν αναπτύξει την τέχνη του κυνηγιού, παρότι ζούσαν σε νησί και θα τους ήταν πιο εύκολο το ψάρεμα. Βρέθηκαν ακόμη και δυο γυνακεία πήλινα εδώλια το ένα 30 πόντους και το άλλο μικρότερο.
Margarita Nazou.jpgΣτη Μύκονο υπάρχουν τρία Μουσεία, Αρχαιολογικό, Ναυτικό, Λαογραφικό. Φυσικά απέναντι από τη Μύκονο υπάρχει η Δήλος που είναι μια ιστορία από μόνη της και η Ρήνεια ή Μεγάλες Δήλες.
Η Μύκονος, έχει ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα, διαθέτει περισσότερες από 500 εκκλησιές και ξωκλήσια και οι κάτοικοι συνηθίζουν να λένε ένα για κάθε μέρα του χρόνου.
Κόσμημα για το νησί είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Τουρλιανής στην Άνω Μερά όπου και φυλλάσσεται η Θαυματουργή εικόνα της, και η οποία μια φορά το χρόνο, την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, «κατεβαίνει» με τη συνοδεία όλου των κατοίκων, στη Χώρα και επιστρέφει το Σάββατο του Λαζάρου. Πήρε το όνομά του από την περιοχή του Τούρλου όπου, κατά την παράδοση, βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ιδρύθηκε το 1542 από δύο μοναχούς της Παναγίας Εκατονταπυλιανής της Πάρου, εκεί όπου υπήρχε παλαιότερη εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Όμορφα μαρμάρινα λαϊκά λιθανάγλυφα του 1806 κοσμούν το καμπαναριό. Στη μονή φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια.
IMG_3280Αξιοθαύμαστα επίσης είναι το ξυλόγλυπτο, με φύλλα χρυσού, μπαρόκ τέμπλο (1775) του τρίκλιτου ναού, καθώς επίσης και ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας, που λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στην Φλωρεντία. Η πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση του μαρμάρινου κωδωνοστασίου και της βρύσης στην αυλή του μοναστηριού αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτικής των Κυκλάδων.
Η Παναγιά η Τουρλιανή γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και στις 23 Αυγούστου (τα Εννιάμερα της Παναγίας).
Η Μύκονος έχει υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα χαλκού, γαληνίτη, μαγγανιούχο σίδηρο τα οποία σήμερα είναι ανεκμετάλλευτα. Παλαιότερα λειτουργούσε ορυχείο Βαρίτη. (Για τα Μεταλλεία δες στο ίδιο τεύχος)
mostra-mykonos-DSC_7122Παράγει κριθάρι, σύκα, σταφύλια και έχει και το γνωστό τυρί την κοπανιστή Μυκόνου. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία αλλά το αλίευμα δεν καλύπετι πια ούτε τις ανάγκες του νησιού.
Στη Μύκονο, θα συναντήσεις κατοίκους που ασχολούνται με τη γη, τη θάλασσα, την οικοδομή και άλλα καθημερινά επαγγέλματα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ενσωματωθούν με το ρεύμα.
Έχουν τους δικούς τους γήινους ρυθμούς και τους προσωπικούς τους «διακόπτες ενέργειας» που τους κάνει να είναι φιλόξενοι, χαμογελαστοί και έντονα προβληματισμένοι με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Στη Μύκονο, θα συναντήσεις και κατοίκους που ασχολούνται με τον τουρισμό και σίγουρα, θα καταλάβεις ότι η όλη αγωνία τους είναι τόσο η διατήρηση των κεκτημένων τους όσο και η αύξησή τους. Είναι σωστοί επαγγελματίες και στα περισσότερα σημεία που θα σταθείς, θα απολαύσεις άψογη εξυπηρέτηση.
6-windmill-view1.jpgΣτη Μύκονο θα συναντήσεις και κατοίκους που είναι ετερόφωτοι και δυστυχώς, έχουν μπερδέψει σε μεγάλο ποσοστό το “είναι” με το “φαίνεσθαι”.
Είναι βέβαιο ότι στη Μύκονο θα περάσεις καλά, λιγότερο καλά, πολύ καλά, υπέροχα. Θα γνωρίσεις υπέροχες πολυπληθείς παραλίες όπως το Καλό Λιβάδι, η Ψαρρού, ο Ορνός, Paradise και άλλες.
Θα κολυμπήσεις δίπλα σε γνωστούς “μαϊντανούς” για να έχεις να λες ότι ήσουν και συ εκεί, αλλά και σε πραγματικά διάσημους τους οποίους μπορεί και να μην τους αναγνωρίσεις από την απλότητά τους. Θα δεις ωραία σώματα και πρόσωπα.
Θα έχεις αναμνήσεις για λίγες μέρες πριν να έρθει ο χειμώνας και ίσως η πρώτη δόση από την πιστωτική σου κάρτα. Θα μείνεις σε εξαίρετα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Θα πιεις café ή ποτό σε καταπληκτικά café και bar. Θα απολαύσεις εκπληκτικές γεύσεις σε εστιατόρια. Θα βρεις ακόμη και σήμερα παραλίες που θα είσαι εσύ και η παρέα σου.
Θα μείνεις σε απλά δωμάτια γεμάτα χαμόγελο και φιλοξενία. Θα πιεις καφέ με το κλασικό παραδοσιακό ψήσιμο. Θα ακούσεις τους ντόπιους να μιλάνε σαν άνθρωποι και να γελάνε.
Θα τους δεις να εργάζονται στη γη και να σηκώνουν το κεφάλι για να σου πουν μια καλημέρα αλλά και για να μιλήσουν στο θεό.

Στη Μύκονο, θα βρεις αυτό για το οποίο πηγαίνεις ή πάλι ίσως σε βρει εκείνο.
Άλλωστε γράψαμε και στην αρχή
Πανθ’ υπό μίαν Μύκονον!

www.bonusmallmag.gr/058

www.bonusmallmag.com/058

Σελίδες 8 έως 23

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s