Α(λφα) όπως αρχή!

της Μαριάννας Κουμαριανού

28_51

 

Η λέξη αυτή ηχεί με ροή σε όποιον την ακούει αλλά και με πυγμή. Το λεξικό έχει πολλούς ορισμούς, το τοπικό και χρονικό σημείο που αποτελεί αφετηρία για κάτι, το αρχικό σημείο της δημιουργίας, τον κανόνα της φύσης, της τέχνης, της νομοθεσίας, αυτό που έχει συμφωνηθεί και αποτελεί την κοινή βάση… Ο ορισμός όμως που με κέντρισε για τη δύναμη που βγάζει είναι η αρχή ως πρωταρχική αιτία.

Στην καθημερινότητά μας γίνονται αρχές. Συνήθως αναφερόμαστε σε σημαντικές αρχές που έχουν σκοπό να οδηγήσουν σε αλλαγές. Παράδειγμα κάποιος αρχίζει να σπουδάζει, αρχίζει να δουλεύει, αρχίζει μια σχέση, μια συνεργασία κ.ο.κ.. Αρχές που σηματοδοτούν ή/και σημαίνουν κάτι. Κάτι που είναι αναγνωρίσιμο και παρατηρήσιμο από έναν εξωτερικό παρατηρητή.

Σε κάθε τέτοια αρχή, ο άνθρωπος είναι ο λόγος – η αιτία. Από αυτόν τίθεται το σημείο εκκίνησης αλλά και η πορεία και η έκβαση.

Πριν από κάθε αρχή, όμως, υπάρχει μία απόφαση. Υπάρχει μια σκέψη που οδηγεί σε απόφαση και αυτή με τη σειρά της σε δράση. Μέσα σε αυτή τη σκέψη και την απόφαση υπάρχει πολλή φαντασία και πολύ μέλλον! Καθένας που σκέφτεται και αποφασίζει κάτι, έχει φανταστεί, έχει οραματιστεί το πώς η ιδέα αυτή θα ήταν, αν συνέβαινε στην πραγματικότητα. Έχει δει τον εαυτό του μέσα σε αυτή και έχει χτίσει την πορεία προς την ολοκλήρωση αυτού του οράματος.

Εγώ, μικρή, ήθελα να γίνω δασκάλα. Σκεφτόμουν τον εαυτό μου πώς θα ήταν αν ήμουν σε μία τάξη με παιδιά. Με «έβλεπα» να τους μιλάω, να τα παρατηρώ να εργάζονται, να παίζουν, να συνεργάζονται. Αφού έφτιαξα αυτή την εικόνα, αναζήτησα τα βήματα που θα με οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Άρα είδα ότι πρέπει να σπουδάσω κάτι συγκεκριμένο και να περάσω κάποιες προκαθορισμένες διαδικασίες. Έτσι, από τη σκέψη πήρα την απόφαση, έκανα τις απαιτούμενες ενέργειες και έγινα δασκάλα, όπως το είχα οραματιστεί.
Κάπως έτσι ο καθένας οραματίζεται, φτιάχνει τις διαδρομές και βάση αυτών κάνει αρχές. Πολύ ωραία!

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι με τον μηχανισμό αυτό είναι πολύ εξοικειωμένα τα παιδιά! Μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν ρόλους, να υποδυθούν και να παίξουν άλλους ρόλους και να αντιμετωπίσουν όλων των ειδών τις καταστάσεις που μπορεί να τους φέρει η ζωή. Και αυτό είναι πολύ καλό! Είναι σαν να προβάρουν τη ζωή στο ασφαλές περιβάλλον που βρίσκονται. Δοκιμάζουν προσωπικότητες, συναισθήματα και συνθήκες ζωής, έχοντας τη γνώση ότι όλα αυτά δεν είναι πραγματικότητα αλλά εικονική πραγματικότητα ή κάτι σαν εξομοιωτής. Μάλιστα αυτό ακριβώς είναι που διαφοροποιεί τη φαντασία ενός παιδιού από έναν παράφρονα ο οποίος, αυτό που φαντάζεται το θεωρεί πραγματικότητα.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Ας κάνουμε ξανά μια αρχή!
Παρατηρώντας τους ανθρώπους, αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν να έχουν ανάγκη το να κάνουν αρχές.
Νέες αρχές. Σαν κάτι να μην τους ικανοποιεί και θέλουν να κάνουν νέα ξεκινήματα. Πόσες όμως μπορούν να είναι αυτές οι αρχές και πόσο μεγάλες οι αλλαγές ώστε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με αυτές;

Ένα σημείο όπου όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναζητούν αυτή τη νέα αρχή είναι – γίνεται την αρχή κάθε έτους. Άλλος ορισμός εδώ: νέο έτος ως χρονικό σημείο εκκίνησης. Περιμένουν, με έναν συχνά μαγικό τρόπο, ότι ο ερχομός και το ξεκίνημα της χρονιάς θα φέρει αλλαγές στη ζωή τους. Μαγικά και με ευχές!

Πού βρίσκεται η αιτιότητα σε όλο αυτό; Πώς γίνεται μία ή πολλές ευχές για ευτυχία, υγεία, πλούτο, ευδαιμονία και ό,τι άλλο να λειτουργήσουν; Σίγουρα όχι από μόνες τους! Πώς μπορεί κάτι να αλλάξει;

Νομίζω η απάντηση είναι προφανής: για να γίνει νέα αρχή, αρκεί να δω τον εαυτό μου έτσι και να αποφασίσω την πορεία και τα βήματα ώστε να φέρω εγώ την αλλαγή αυτή. Πώς θα ήθελα τη ζωή μου, τις σχέσεις μου, το περιβάλλον; Τι χρειάζεται να κάνω για να αλλάξω τις καταστάσεις προς αυτό το καλύτερο; Τα βάζω στο μυαλό μου και ξεκινώ – κάνω την αρχή – με το πρώτο βήμα! Γίνομαι εγώ η αρχή! Γίνομαι η αιτία ώστε να πετύχω αυτό που εύχομαι.

Και αυτά, δεν είναι ανάγκη να είναι τεράστιες και ριζικές αλλαγές. Είναι οι «μικρές» αποφάσεις που αποτελούν το αλάτι της ζωής και κάνουν κάθε στιγμή να έχει αξία και νόημα! Μπορούν να είναι ο τρόπος που αποφασίζω να στέκομαι απέναντι στα πράγματα και ο τρόπος που φωτίζω στο καθετί, δίνοντας αξία στα ανρητικά, τα εμπόδια και τα προβλήματα ή με το να δίνω αξία και να ενισχύω κάθε τι καλό και όμορφο.

Κάθε αρχή γίνεται από τα απλά, μικρά αλλά θεμελιώδη. Και κάθε αρχή συνεχίζει χτίζοντας πάνω σε αυτά το κάθε νέο. Κάθε βήμα προς αυτό που έχω ονειρευτεί – οραματιστεί είναι και μια αρχή. Εγώ, από μόνη μου, δεν μπορώ από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξω τα πάντα γύρω μου. Το περιβάλλον και οι συνθήκες είναι τέτοιες που εμποδίζουν προς αυτό. Όμως μπορώ ξεκινώντας από τον εαυτό μου, το άμεσο περιβάλλον – ανθρώπους που έρχομαι σε επαφή να φέρω αλλαγές και στάση ζωής που να οδηγούν σε καλύτερες συνθήκες ζωής και ευτυχία.

Άλλωστε ευτυχία είναι η πορεία μας προς έναν στόχο και όχι μόνο η επίτευξή του. Ας κάνουμε αρχή λοιπόν! Ας γίνουμε εμείς η αιτία για όλα όσα ευχόμαστε και ονειρευόμαστε! Για αυτά τα μικρά και ασήμαντα, που κάνουν τη διαφορά και δίνουν αξία και νόημα σε όσα επιλέγουμε και ταυτόχρονα μας οδηγούν στα μεγάλα και όμορφα της ζωής!

www.bonusmallmag.gr/062

www.bonusmallmag.com/062

Σελίδες 38 έως 41

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s