MAΛTA

τoυ Τάκη Φωλιά

screen-shot-2015-03-03-at-11-58-46-cf80-cebc

Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στην καρδιά της λεκάνης της Μεσογείου. Ένα ιστορικό θαλάσσιο σταυροδρόμι ναυτικών, πειρατών και ιπποτών. Ένας προορισμός που κουβαλάει εμφανώς την επιρροή του χθες στο σήμερα.
Επτά νησιά. Σαν τις νότες της μουσικής. Ξεχωριστός ο ήχος της κάθε νότας, ξεχωριστή κι η αύρα του κάθε νησιωτικού σημείου της μικρής χώρας, με τη μεγάλη και ξεχωριστή ομορφι, Μάλτα!

Στον ορίζοντα το γαλάζιο της θάλασσας ενώνεται με αυτό του ουρανού. Ηρεμία, γαλήνη, αρμονία. Συγχρόνως η άγρια ακτογραμμή γεμάτη βράχους και σπηλιές σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ναι, μαγεύεσαι από τον μεσογειακό ορίζοντα. Μαγεύεσαι όπως οι ναυτικοί από το τραγούδι των σειρήνων. Γι αυτό οι άγριες πινελιές των βράχων είναι απαραίτητες. Είναι σαν τα γράμματα που έρχονται σε σειρά, γίνονται λέξεις, γίνονται στίχοι κι ύστερα ταράζουν την ηρεμία του λευκού χαρτιού, δίνοντάς του νόημα και λόγο ύπαρξης.

9dbc5dac-80e1-4b06-9b46-c2e6848e93ef.c10
Η πρωτεύουσα της χώρας η Valetta (Βαλέττα) είναι μια πόλη που αποπνέει αριστοκρατία. Ένα διαχρονικό στολίδι. Μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco. Παλάτια, οικόσημα, μουσεία, κανόνια, ιππότες, πλατείες, κήποι, τεράστιοι καθεδρικοί ναοί και συγχρόνως στενά σοκάκια μέσα σε ψηλά απόρθητα τείχη. Κλειστά, ξύλινα και σκαλιστά μπαλκόνια. Μπαρόκ και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, χαρακτηριστικό όλης της χώρας. Μικρές πολύχρωμες, ροκ μπυραρίες στα στενά, έγχορδα και πνευστά στους κεντρικούς, πολυσύχναστους δρόμους. Pink Floyd εναντίον Μπαχ.
Comino (Κομίνο). Το πολύ μικρό βραχώδες νησί, που δεν χρειάζονται αυτοκίνητα. Αξιοθέατο η Blue Lagoon. Η γαλάζια λίμνη. Το απόλυτο φως του νερού γύρω από το σκοτάδι των βράχων που το περιβάλουν. Φυσικά το όνομα έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα του χρώματος των νερών. Μια μίξη γαλάζιου, πράσινου και λευκού που του δίνει μια ένταση, βγαλμένο κατευθείαν από κάποιο πίνακα του Καραβάτζιο. Του ζωγράφου που χρησιμοποιώντας περιμετρικά το σκοτάδι, φώτισε και φόρτισε τα πρόσωπα των μοντέλων του.

caravaggio_2_big
(Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του «Ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» φιλοξενείται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Βαλέτα)
Το επόμενο κατοικήσιμο νησί της Μάλτας είναι το Gozo (Γκότζο). Κατά πολύ μεγαλύτερο από το Κομίνο. Πρωτεύουσά του η Βικτώρια. Με το χαρακτηριστικό, για την χώρα, τείχος και την πολιτεία στο εσωτερικό του.
Μια ένταση σε περιβάλει όταν περπατάς στα στενά της σοκάκια. Νιώθεις τα κύματά της να σε κατακλύζουν. Ένα άγριο, μοναχικό αλλά συγχρόνως και ευαίσθητο κάλος. Σπίτια αρχοντικά, πόρτες με χρυσά οικόσημα και πλακόστρωτοι δρόμοι. Πλατείες σε εμφανή σημεία της πόλης για τους τουρίστες αλλά και πλατείες κρυμμένες, σε σημεία της πόλης που δεν το περιμένεις, έτοιμες να σε ξεμυαλίσουν. Σαν το ποίημα. Που καθένας που το διαβάζει, κάνοντας τη δική του ερμηνεία, κάνει και το δικό του ταξίδι.
Επόμενη στάση η Sliema (Σλιέμα). Η λέξη σημαίνει ήσυχα και κατά το παρελθόν η Σλιέμα υπήρξε όντως ένα ήσυχο ψαροχώρι. Στις μέρες μας είναι ένα τουριστικό μέρος με σύγχρονα κτίρια και καφέ με εξαιρετική θέα προς την πρωτεύουσα. Θέα που όλοι οι επισκέπτες θέλουν να απαθανατίσουν σε ένα κλικ της φωτογραφικής τους μηχανής. Κι αφού αιχμαλωτίσουν για πάντα τη στιγμή ίσως περπατήσουν ως το τέλος του δρόμου…
Η αγάπη θέλει κι αυτή τις υποσχέσεις της…

6δBirgu (Μπίργκου) ή αλλιώς Vittoriosa (Βιτοριόσα). Δυναμική πόλη με κάστρο και μικρούς δρόμους. Χαρακτηριστικό της, εκτός των κοινών, είναι τα πολλά σκαλοπάτια από το ένα επίπεδο της πόλης στο άλλο. Σαν τα απότομα ανεβοκατεβάσματα στα τονικά ύψη των νοτών στο πεντάγραμμο. Μπορεί κάποιες φορές να σε ταλαιπωρούν, στο τέλος όμως αποδεικνύουν τη μαγεία τους.
Η Εμντίνα, η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, μέσα από το επιβλητικό της κάστρο σε προκαλεί να ζήσεις την εμπειρία της. Κλεισμένη ερμητικά στα τείχη της, σε προκαλεί να περπατήσεις στα στενά σοκάκια και να νιώσεις για λίγο πως κρύβεσαι στο παρελθόν. Σε προκαλεί και σε απελευθερώνει συγχρόνως. Απόλυτη αίσθηση ελευθερίας μέσα σε μια καστροπολιτεία. Αίσθηση ασφάλειας μέσα σε ένα παραμύθι ιπποτών και πολεμιστών. Γιατί αν πραγματικά θέλεις να ξεφύγεις απ’ την καθημερινότητα σου η Mdina είναι πάντα εκεί. Ένα ζωντανό παραμύθι.

Screen Shot 2017-12-01 at 7.33.05 PM.png
Σαν ψέμα μας φάνηκε όταν κάπου μέσα από τα στενά ακούστηκε μια χαρακτηριστική Μαλτέζικη μουσική το għana (άανα). Μια ιδιαίτερη μουσική συνεύρεση μεταξύ δυο ατόμων που αυτοσχεδίαζαν φωνητικά υπό τον ήχο μιας κιθάρας. Σε ένα ρυθμό ερώτησης κι απάντησης. Έτσι νομίζαμε πως ολοκληρώθηκε η διαδρομή μας.
Κι όμως δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος…
Μας έλειπε η ελληνική λεπτομέρεια…
Τελευταίος σταθμός η Marsascala (Μαρσασκάλα). Τελευταίος και πιο σημαντικός σταθμός, όχι τόσο για το φυσικό κάλος της αλλά για τους αγαπημένους φίλους. Τους φίλους που έγιναν αφορμή να γνωρίσουμε τη χώρα αυτή. Φίλους που είναι πραγματικοί συνοδοιπόροι στη ζωή έστω κι αν μας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα.
Αυτή η πόλη γεννά λοιπόν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Τη χαρμολύπη. Αυτό που σε κάνει να χαίρεσαι αλλά συγχρόνως σε κάνει να λυπάσαι. Χαρά για την θετική σταδιοδρομία των ανθρώπων σου αλλά συγχρόνως και λύπη που δεν μπορείς να είσαι συχνά κοντά τους.
Σαν μια σειρά από λόγια που ψάχνουν τη μουσική να τα ντύσει για να μην μείνουν μόνα.
Ένα τραγούδι αποχωρισμού, ένα θλιμμένο τραγούδι που στο βάθος όμως κρύβει μια αισιοδοξία.

gozo_victoriaΤα ταξίδια είναι πάντα εφαλτήριο.
Σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις και να γνωριστείς. Να γνωρίσεις τόπους, ομορφιές και συνήθειες. Αλλά είναι κι ευκαιρία να συναντήσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό κάποιες φορές και να ισορροπήσεις.
Κλείνουμε πονηρά το μάτι στη Μάλτα και στους αγαπημένους μας. Και βαθειά μέσα μας δίνουμε μια υπόσχεση.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

www.bonusmallmag.gr/062

www.bonusmallmag.com/062

Σελίδες 10 έως 25

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s