Έχεις λιγούρες; Τips για να τις καταπολεμήσεις

Της Γεωργίας Δουκοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Screen shot 2015-03-03 at 1.15.56 μ.μ.

Είναι αυτή η ώρα. Αυτή που δύει ο ήλιος και μαζί με τη νύχτα ξυπνάει και το τέρας (ή να πω ο διάολος;) μέσα σου και αρχίζει να σου μιλάει το μυαλό για ό,τι κάνει κέφι ο ουρανίσκος. Και αν κουβαλάς και λίγη τρέλα, ή νιώθεις πως τρελαίνεσαι με όλο το παραπάνω, δεν θ’ αφήσεις το τέρας ατάιστο!
Άλλες φορές θέλει γλυκό και οτιδήποτε που να έχει ως βασικό συστατικό τη σοκολάτα ή τη ζάχαρη και άλλες αλμυρό με πρωταγωνιστές τα πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν ή εννοείται τις τηγανητές πατάτες (ε και λίγη παρμεζάνα και γραβιέρα με κανένα κριτσινάκι, να πω και το δικό μου πόνο…).
Το πρόβλημα είναι πως αν δεν είσαι τρελά πειθαρχημένος ή με κάποιο πρόβλημα υγείας (φτου φτου σκόρδα) ή σε φάση δίαιτας, θα υποκύψεις! Και καλά, μία μέρα δεν πείραξε ποτέ κανένα. Έλα μου όμως που αν το κάνεις πιο συχνά -που θα το κάνεις, γιατί εγώ δουλίτσα έχω- να σου τα κιλά αυξάνονται και τα 2 γίνονται 5 και τα 5- 10 στο άψε σβήσε. Μην σκας! Σ’ άφησα ποτέ εγώ έτσι;

Εδώ σου έχω συμβουλές πώς να ξεπεράσεις όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης.
1. Καταρχάς, σιγούρεψε πως τρως 3 γεύματα κάθε μέρα, μαζί με 2 μικρά -εννοείται υγιεινά- σνακ και δεν μένεις περισσότερο από 3- 3½  ώρες νηστικός/ή. Αυτό προϋποθέτει βέβαια πως θα είσαι οργανωμένος/η να τα ‘χεις μαζί σου, εφόσον δουλεύεις αρκετές ώρες. Αν είσαι τυπικός/ή με τα ωράρια, ίσως και να μην πεινάς και να πνίξουμε το τέρας!
2. Εντόπισε την ώρα της ημέρας που εμφανίζεται «το τέρας» και κατανάλωσε ένα υγιεινό σνακ- ένα φρούτο, 1 γιαούρτι 2%, 1 μπάρα δημητριακών, 1 χούφτα ξηρούς καρπούς- 20 με 30 λεπτά πριν τη λιγούρα. Βιοχημικά αυτό σίγουρα θα σε καλύψει και δεν θα είναι ίδια η ένταση του αισθήματος.
3. Πέταξε όλα τα ύποπτα τρόφιμα ή πιο σωστά, μην τα αγοράζεις. Όταν γνωρίζεις πως η λιχουδιά απέχει λίγα μέτρα μακριά, οι πιθανότητες να υποκύψεις είναι μεγάλες!
4. Πιες νερό. Ξέρω πως γελάς τώρα, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος ν’ αποφύγεις καταστάσεις. Και δεν μιλάω προφανώς για μισό ποτήρι. Εξάλλου, μπορεί να διψάς και όχι να πεινάς (δεν τα λέω εγώ- οι έρευνες!)
5. Τεχνική απόσπασης της προσοχής! Ασχολήσου άμεσα και για τα επόμενα 20’ με κάτι άλλο. Μια τέτοια χρονική καθυστέρηση μπορεί να σε γλυτώσει από την επερχόμενη διατροφική αμαρτία!
6. Τελευταίο και καλύτερο! Δεν χρειάζεται να στερείσαι ολοκληρωτικά όλες τις «διατροφικές αμαρτίες». Μία με δύο φορές την εβδομάδα επιβάλλεται να επιτρέπεις στον εαυτό σου να τις γεύεται. Φτάνει όμως να είναι μόνο 2 μέρες. Όρισε τις ημέρες αυτές και κατανάλωσε ό,τι μπορεί να σου λείπει- αλμυρό ή γλυκό- και θα τολμήσω να πω να μην σκεφτείς ούτε την ποσότητα. Έτσι, θα σου είναι πιο εύκολο να είσαι εγκρατής τις υπόλοιπες μέρες, αφού σίγουρα κάποια free day θα πλησιάζει, συν το ότι αυτές τις μέρες θα μπουχτίζεις από την αμαρτία, άρα; Δεν θα σου λείπει τόσο τις υπόλοιπες!

 

www.bonusmallmag.gr/056

www.bonusmallmag.com/056

Σελίδες 80 = 82

Leave a comment